Wat is Mindfulness?

Mindfulness betekent: “met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder daar een oordeel over te hebben.” 

Het is niet zweverig – het geeft wel ruimte en verdieping!

Mindfulness houdt ook acceptatie in, wat betekent dat we aandacht schenken aan onze gedachten en gevoelens zonder ze te beoordelen, zonder bijvoorbeeld te geloven dat er een “juiste” of “verkeerde” manier is om op een bepaald moment te denken of voelen. Wanneer we Mindfulness beoefenen, stemmen onze gedachten af op wat we aanvoelen op het huidige moment in plaats van het verleden te herkauwen of een onbekende toekomst te .

Hoewel het zijn wortels heeft in boeddhistische meditatie, is de Mindfulness zoals wij die tegenwoordig kennen door het Jon Kabat-Zinn naar het Westen gebracht. Hij introduceerde ni 1979 zijn Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programma op de University of Massachusetts Medical School. Het programma dat hij ontwikkelde was gericht op een grote groep patiënten die vanwege chronische pijn moeilijk te behandelen waren. MBSR leerde velen van hen om de pijn te accepteren en een manier te vinden om ermee om te gaan in plaats van te verwachten dat het opgelost zou worden.

Sinds die tijd hebben duizenden studies de fysieke en mentale gezondheidsvoordelen van Mindfulness in het algemeen en MBSR in het bijzonder gedocumenteerd. Ook is het MBSR-model op verschillende manieren aangepast, zodat het toepasbaar gemaakt werd voor scholen, gevangenissen, ziekenhuizen, veteranencentra, het leger, enzovoort.

Hoe beoefen ik Mindfulness en meditatie?

Mindfulness is beschikbaar voor ons op elk willekeurig moment, of het nu gaat om meditaties, of momenten van bewuste aandacht, zoals het nemen van de tijd om te pauzeren en te ademen wanneer je een Whatsapp-bericht binnenkrijgt in plaats van te haasten om het te bekijken en beantwoorden.

Mediteren an sich is makkelijk te leren, maar de manier waarop we vaak geconditioneerd zijn – en met name het idee dat mediteren betekent vrij te zijn van gedachten – zorgt ervoor dat het vaak meer moeite kost dan het zou moeten kosten!

Je bent welkom op één van mijn cursussen. Kijk in de agenda voor de data en boek online.

Ik ben op beschikbaar voor één-op-één Mindfulness coaching. Mail mij voor meer informatie.

Investeer in jezelf

Meld je vandaag nog aan