Koudetraining

Begin 2016 deed ik mee aan een workshop van iceman Wim Hof. Wie kent hem tegenwoordig niet! Het was een leerzame en inspirerende ervaring en heeft voor mij de aanzet gegeven tot regelmatige koudetraining.

En waar ik voorheen altijd het dompelbad oversloeg in de sauna, ben ik inmiddels echt fan van koud water. Het hele jaar rond doe ik regelmatig een dip in open water in omgeving Amsterdam, in de zee of elders als ik daar zin in heb.

Door het sluiten van de zwembaden in 2020 en het gemis van het Flevoparkbad, ben ik in open water gaan zwemmen. Sinds september 2020 ben ik lid van zwemvereniging ZOZ en zwem ik twee keer per week in de Gaasperplas.  Vanaf temperaturen van 15C draag ik daarbij wel een wetsuit! Ik zwem gemiddeld zo'n 1,5km of een halfuur.

En waarom doe ik dit eigenlijk? De meeste mensen vinden het idioot en er is altijd veel bekijks van wandelaars als je buiten de zomer een plons in zee, meer of rivier neemt. Hoewel het wel steeds populairder wordt trouwens.

De voordelen van koudetraining (ijszwemmen of een ijsbad) zijn legio. Het verhoogt bijvoorbeeld je weerstand. De meest simpele manier om het uit te leggen is je voor te dat je de douche plotseling van warm naar ijskoud draait. Je hartslag gaat onmiddellijk omhoog en je adem wordt zwaarder; waarbij zuurstofrijk bloed voornamelijk naar je essentiële inwendige organen wordt gepompt om ze warm te houden. Daarnaast verhoogt het, net als een saunabezoek, je kerntemperatuur waardoor ziektekiemen gedood worden.

Daarnaast is het een geweldige mindset training. Een minuut in ijskoud water brengt me zó terug naar mijn basis dat ik een leeg hoofd heb en er mentaal ontzettend helder en emotioneel krachtiger van wordt. Heerlijk!

Lijkt het je interessant een keer mee te doen met een dip?
neem contact met me op!

Neem contact op

Stuur een bericht
Inschrijven nieuwsbrief
Contact Footer

Inschrijven nieuwsbrief

Unplug: rust, ruimte en ontspanning door mindfulness kan ook dicht bij huis en zelfs op kantoor.

Aangesloten bij

Aangesloten bij Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen. Categorie 1.

Klachtenregeling

Bedrijfsinformatie

Unplug
Rietgors 22
1111VR DIEMEN

KvK 7092 8835
IBAN NL32 TRIO 0379 6695 87

Copyright © 2010 – 2024 Josta Kolkman | Alle rechten voorbehouden